top of page

Karpální tunel pod kontrolou: Prevence, diagnostika a léčba

Brnění či necitlivost v prstech, potíže s úchopem nebo problémy se spánkem kvůli bolesti v paži. To jsou varovné signály toho, že vaše karpální tunely potřebují okamžitou péči. V našem článku se podíváme na všechny informace o syndromu karpálního tunelu, které potřebujete znát. Najdete zde ale i odpovědi na konkrétní otázky jako např. co pomáhá na karpální tunel, zda můžete mít na karpální tunel pracovní neschopnost i proč často vzniká syndrom karpálního tunelu v těhotenství.


Karpální tunel

Co je karpální tunel a kde ho najdeme

Karpální tunel je oblast mezi předloktím a dlaní ohraničený karpálními kostmi a vazy. Prochází jím drobné cévy, šlachy ohybačů (flexorů) a nervy – zejména středový nerv (nervus medianus). Pokud je právě tento nerv utlačovaný nebo podrážděný, dochází k bolestivému stavu: syndromu karpálního tunelu (SKT).


Syndrom karpálního tunelu: Příznaky

Symptomy tohoto syndromu se začínají objevovat pomalu, postupně. Mizí, poté se znovu objevují. Obvykle jsou horší v noci. Jak poznat karpální tunel, resp. syndrom karpálního tunelu? 


  • Brnění prstů nebo mravenčení

  • Bolest v prstech, ruce nebo paži

  • Necitlivost rukou

  • Slabý palec nebo potíže s úchopem

Pokud nezačnete tyto projevy karpálního tunelu řešit, může v nejhorších případech dojít až k atrofii svalů ruky.


Karpální tunel

Proč syndrom karpálního tunelu nejčastěji vzniká?

Riziko vzniku SKT je vyšší, pokud:

  • máte nadváhu,

  • jste těhotná,

  • přetěžujete zápěstí při nevhodné ergonomii práce s počítačem,

  • vykonáváte jinou práci či koníčky, při kterých opakovaně ohýbáte zápěstí (silový trojboj, jízda na kole, zubní laborant), případně při kterém pevně držíte nářadí (práce se sbíječkou, dřevorubec, horník a pod.),

  • trpíte některými dalšími onemocněními, například artritidou nebo cukrovkou,

  • jste si v minulosti poranili zápěstí.


Bylo také zjištěno, že tímto syndromem častěji trpí ženy (4:1 vůči mužům).


Proč se často objevuje syndrom karpálního tunelu v těhotenství? 

Má se za to, že v těhotenství může být syndrom karpálního tunelu způsobem zadržováním tekutin v těle a otoky. Jak již víte, syndrom karpálního tunelu se objevuje při stlačení nervu, a právě nahromaděním tekutin v karpálním tunelu k tomu může dojít.


Test na syndrom karpálního tunelu

Tzv. Phalenův test se provádí tak, že spojíte hřbety rukou tak, aby prsty směřovaly dolů k zemi, předloktí jsou přitom horizontálně se zemí, a začnete jimi proti sobě tlačit (cca 1 minutu). Objevily se některé z typických příznaků? Je čas navštívit lékaře.


Karpální tunel

Máte podezření, že by se vás SKT mohl týkat? Navštivte neurologii


Je syndrom karpálního tunelu nemoc z povolání?

K vyšetření karpálního tunelu běžně slouží elektromyografie, resp. elektroneurografie. Díky ní lékař změří rychlost vedení nervových vzruchů vlákny středového nervu, a pokud je tato rychlost zpomalená, poukazuje to na syndrom karpálního tunelu. Podle toho, o kolik je zpomalená, se hodnotí závažnost onemocnění.


Pokud vám lékař na základě výše uvedeného vyšetření diagnostikuje středně těžký syndrom karpálního tunelu, může být uznán za nemoc z povolání. A neděje se to zřídka: Podle serveru nzip.cz se jedná o nejčastější nemoc z povolání vůbec (data z roku 2019). 


V léčbě profesionálního SKT, tedy karpálního tunelu jako nemoci z povolání, je základním opatřením vyřazení z práce, která onemocnění způsobila. Kromě pomocné léčby různými léky se často sahá k operativnímu řešení.


Jak léčit karpální tunely?

Nebojte se, operace není jediný možný způsob, jak na léčbu karpálního tunelu. V závislosti na závažnosti onemocnění se doporučují zejména tyto tři postupy:


  1. Úprava životního stylu a ergonomie pracoviště

  2. Zařazení speciálních cviků

  3. Chirurgické zákroky, injekce


1. Úprava životního stylu a ergonomie pracoviště

Nejprve je třeba zjistit, které polohy nebo činnosti zhoršují příznaky.


Pokud se například příznaky SKT objevují při dlouhodobém používání počítače, doporučuje se úprava pracovního místa a zařazování pravidelných přestávek. Můžete si například nastavit časovač a každých pár hodin provádět některé cviky na karpální tunely (viz níže), nebo se jít na pár minut projít.


Jestliže vás symptomy budí v noci, možná spíte se zalomeným zápěstím (nebo na něj nějakým způsobem vyvíjíte tlak). V takovém případě může být užitečné použít noční dlahu a upravit polohu při spánku.


S konkrétními úpravami životního stylu či pracoviště vám může pomoci náš fyzioterapeut, např. i za použití vysokofrekvenčního laseru.


2. Zařazení speciálních cviků

Existují cviky na syndrom karpálního tunelu, resp. cviky, které vám pomohou:

  • snížit citlivost nervů, 

  • zlepšit rozsah pohybu zápěstí a 

  • přerušit činnost, která může přispívat ke vzniku příznaků. 

Nejčastěji zahrnují pohyby paže a zápěstí, ale také ramen a celého trupu.

I s těmito cviky vám pomůže náš fyzioterapeut.


Karpální tunel

3. Chirurgické zákroky, injekce

K chirurgickému zákroku se přistupuje v případě, že ani úprava životního stylu, ani zařazení cviků na karpální tunel nepomohlo. Operace je to nenáročná, operuje se buďto ambulantně, nebo s dvou až třídenní hospitalizací. Důležitá je však následná rehabilitace. 

Pracovní neschopnost po operaci karpálního tunelu bývá v délce 3 měsíců a více – v závislosti na druhu vykonávané práce a tíže onemocnění.


Často se ptáte

Kde bolí karpální tunel?

Pojďme o krok zpět. Jak jste v článku zjistili, syndrom karpálního tunelu vzniká kvůli útlaku nebo poškození středového nervu. Ten začíná v podpaží a táhne se až k zápěstí. Ovlivňuje citlivost i pohyblivost palce, ukazováčku a prostředníčku, a proto se bude bolest zprvu projevovat v těchto místech. Bolest však může vystřelovat i do celé paže.


Jaká existuje na syndrom karpálního tunelu alternativní léčba?

Nejčastěji se setkáte s těmito alternativními přístupy:

  • Akupunktura 

  • Alexandrova technika: Pomáhá změnit navyklé pohybové stereotypy a uvolnit napětí v těle, které může být příčinou bolesti,

  • Změny ve výživě: Užíváním vyšších dávek bromelainu (enzymu, který najdeme především v čerstvém ananasu), vitaminu B6 a hořčíku se může docílit úlevy od bolesti a zmírnění zánětu. 

  • Léčba terapeutickým laserem: Na ozářené místo (= karpální tunel) působí protizánětlivě, vasodilatačně a má také analgetické účinky.


Existuje na karpální tunel prevence?

Primární prevence, tedy předcházení vzniku SKT, zahrnuje zejména pracovní pomůcky, cviky a další ergonomické prostředky, které vám umožní chránit ruce a zápěstí ještě před vznikem nemoci.

Comments


bottom of page